Storbritannien är ingen stor nation inom basket. Storbritannien är tvärtom en rätt usel basketnation. Vad beror det på? Ja, till skillnad från ishockey så är åtminstone inte antalet träningsytor en faktor. I Storbritannien finns det endast 56 ishockeyrinkar? Och det gäller alltså ett land med en befolkning som är ungefär 5-6 gånger Sveriges.
Basketen spreds tidigt från USA till Storbritannien av amerikaner. Basket är en sport som uppfanns (eller hittades på) i USA på YMCA, som en idrott att ägna sig åt inomhus när sträng kyla gjorde det svårt att ägna sig åt baseball eller amerikansk fotboll. I början var basketen alltså mest en sidosyssla för andra lagsportare men växte och blev en sport med en egen kraft. Den räknas idag som en av de största idrotterna i USA tillsammans med amerikansk fotboll och baseboll, och är betydligt större än ishockey. Amerikaner och britter har en lång gemensam historia av både konflikt och handel, och det är inte märkligt att amerikaner spred basketen till Storbritannien. Men den fick inte fäste. Någon basketkultur infann sig aldrig i Storbritannien, likt rugbyn eller den traditionella europeiska fotbollen.
Ett annat problem som hindrar basketen att bli en sport som Storbritannien utmärker sig inom är att efter den obligatoriska basketen i de engelska skolorna på skolans idrottslektioner finns det inte mycket i de övre skikten. Basket är inte ens port som utövas senare i högre åldrar på högskolor och universitet och det finns inte så många lag att spela i och utvecklas i. Efter att man fyllt 16 är det knapert med tillfällen att spela på högre nivå. Det leder till att många slutar.
Detta är delvis en ”hönan eller ägget”-diskussion för utan intresserade spelare i äldre åldrar blir det heller inte några lag där det går att spela som äldre. Men när det inte går att satsa vidare på en sport blir det ganska naturligt att välja bort den. Om man som ung i Storbritannien spelar fotboll finns det stora möjligheter att utvecklas och spela vidare, på olika nivåer, som äldre tonåring eller vuxen. Det gör att fler vill satsa på sin sport.
Inom basket finns det visserligen ett landslag och klubblag samt en nationell liga, men tyvärr är det ont om ungdomslag att utvecklas i. Storbritanniens professionella klubblag vad gäller basket har inte basketakademier där spelarna kan utvecklas. Det har däremot de stora fotbollsklubbarna i Premier League, som förädlar fotbollstalanger.
En konsekvens blir att som ung och lovande baskettalang i Storbritannien är det svårt att nå sin fulla potential. Om man inte beger sig utomlands för att utvecklas.